In het kader van Corona passen wij onze verzendingskosten aan. Vanaf € 25 verzenden wij gratis, voor aankopen van minder dan € 25 betaal je € 2,5 verzendingskost. Daarnaast leveren wij gratis aan huis in Aarschot, Begijnendijk, Herselt, Houtvenne, Ramsel en Westmeerbeek! Hiervoor duid je aan 'Af te halen in de winkel' en vraag je bij de opmerkingen om te komen leveren.
Over ezels en burn-outs Vorige week was het het werelddierendag en deze week is het ‘week van de geestelijke gezondheidszorg’, een goed moment om onze ezels nog eens extra in de kijker te zetten. Elke morgen als ik in de stal komt, bezorgen ze me een instant gevoel van rust. Nochtans, als ze het gewend zijn om hun eten op een bepaald tijdstip te krijgen, durven ze hun hooi en stro zeker al balkend vragen. Vandaag vertelde een buurvrouw me hoe prachtig ze het vindt als ze nog in bed ligt en de ezels balken. Volgens haar kun je dat gebalk vergelijken met de roep van een uil: een echt natuurgeluid. Terwijl ik deze zin schrijf, balkt er toevallig een ezel en ik moet toegeven dat ik snap wat ze bedoelt. Ik had die vergelijking met de uil gewoon nog nooit zelf gemaakt.

Wat maakt nu dat ik rust voel als ik in de stal ben? Volgens mij werken hun zachte, warme vacht en hun charmante uitstraling dat zeker in de hand. De voornaamste reden is dat ze ervoor zorgen dat je ‘in het nu’ leeft wanneer je bij hen bent. Alles wat op je to do-lijstje staat, heeft even geen belang.
Hun allergrootste talent is dat ze feilloos aanvoelen wat je denkt of in welke stemming je bent.

Gisteren las ik een artikel over het feit dat Belgen niet voldoende middagpauze nemen en deze niet voldoende benutten. Tweeëntwintig minuten, dat zou de gemiddelde duur van een middagpauze zijn in ons land. In het artikel stond ook dat een middagpauze met voldoende ontspanning op langere termijn burn-outs kan voorkomen. Je vraagt je misschien af wat dit met onze ezels te maken heeft? Wel, ik ben er zeker van dat ezels ook burn-outs kunnen voorkomen. Sterker zelfs, ezels kunnen je helpen om je burn-out te overwinnen! Ik bedoel absoluut niet dat iedereen met een burn-out ezels moet gaan kopen, wel dat het goed is om met hen te gaan wandelen en om hen te borstelen,… Ze helpen je om even al je zorgen te vergeten. Tijdens een wandeling kun je bovendien genieten van het getik van hun hoeven en van rustgevende natuurlandschappen. De charmante langoren zijn van nature lastdieren, waarmee bedoeld wordt dat ze van nature lasten kunnen dragen eenmaal ze volgroeid zijn. Je zou het echter ook figuurlijk kunnen bekijken, namelijk dat ze in staat zijn om jouw mentale lasten te dragen als je bij hen bent. De legende van ezels die goudstukken produceren in plaats van mest klopt niet, maar hun karakter is wel goud waard.


In de herfstvakantie organiseer ik een gezellig ezeltjeskamp. Ondanks het feit dat het kamp al volzet is, werd het afgelopen week toch gepromoot in een mail van ‘Uit met vlieg’, een overzicht van activiteiten en kampen voor kinderen. Op zich is het sympathiek dat ze ons wilden promoten, maar de manier waarop stelde me toch teleur. Als titel hadden ze immers gekozen voor ‘Koppige dieren’. In de uitleg zelf schreven ze dat we met de ezels zouden gaan wandelen ‘als die dieren daar tenminste zin in hadden’. Het is een groot misverstand dat ezels koppig zijn en als iemand zoiets over onze ezels schrijft, dan bloedt mijn hart altijd een beetje. Vreemd genoeg zijn het vooral journalisten die graag gebruik maken van dergelijke clichés.  Voor mij komt dit echter op hetzelfde neer als zeggen dat alle mensen arrogant zijn. Ezels zijn absoluut niet koppig, ze zijn zo intelligent dat ze eerst zelf nadenken vooraleer ze iets doen en dat ze dus niet ondoordacht te werk gaan. Ze gaan zelfs heel graag met ons op stap als een maatje hen mag vergezellen. Het zijn immers kuddedieren en dus ook g’ezel’schapsdieren. Zowel voor hen als voor ons is het dan volop genieten van elkaars gezelschap en van de natuur.
 
  Karen Baert     11-10-2019 14:40     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.