Menu
0
07Dec2020
Comfortzone

Comfortzone

Door: Karen BaertReacties: 0

Begin 2018 schreef ik me in voor een kruidenstage in de Drôme in Frankrijk. Ik kende er niemand en zou er de enige Vlaamse zijn. Ik vatte het plan om met de trein te gaan, tot bleek dat het net in die periode nationale treinstaking was in Frankrijk. Carpoolen was geen optie want de vier andere (franstalig) Belgische deelnemers waren al op rondreis. Ik twijfelde even maar besloot uiteindelijk om zelf met de auto te gaan en een tussenstop te boeken omdat ik toch bijna 1000 km moest rijden. Veel mensen zeiden me dat ze dat niet zouden durven, zo helemaal alleen naar Frankrijk rijden. Ik kreeg ook vaak te horen: "Amai, durf jij dat zo alleen als vrouw?" Mij gaf het eerder een Pipi Langkousgevoel: "Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel zal kunnen."

Kruidenstage


Er was wel een hilarische onzekerheid die ik moest overwinnen. Ik had immers een lachwekkend trauma: al jarenlang was ik altijd ongerust aan de péage en aan parkingbarelen dat mijn arm te kort zou zijn om met de kaart aan het toestel te kunnen. Dat lukte echter prima en al mijn twijfels smolten als sneeuw voor de zon. De kruidenstage was trouwens zalig en mijn Frans was nadien ook weer volledig opgefrist.

Wel grappig, hoe zo'n kleine succeservaring voor zoveel meer zelfvertrouwen kan zorgen. Angsten of onzekerheden kun je volgens mij het best overwinnen door ze te trotseren. Toen Koen en ik pas getrouwd waren, was ik nog bang van spinnen. Ik herinner me goed dat we nog maar een paar dagen samenwoonden en dat er een dikke, zwarte spin in bad zat. Ik vroeg hem of hij die kon weghalen maar hij antwoordde heel droog: “Je hebt zelf twee handen en twee voeten om daar iets aan te doen.” Ik werd dus echt gedwongen om mijn probleem zelf op te lossen… Heel eerlijk? Het hielp! Als er nu iemand bang is van spinnen vraag ik me zelfs af hoe je daar nu bang van kunt zijn, om me dan te herinneren dat ik er vroeger zelf bang van was. 

Een van de talenten van onze ezels is dat ze je kunnen helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen: als je een onzekere houding aanneemt, doorzien ze je direct en maken ze daar misbruik van. Ze wandelen dan niet of niet goed mee, gaan bijvoorbeeld de hele tijd eten onderweg,… Het leuke aan hen is dat ze je telkens opnieuw nieuwe kansen geven zonder te oordelen. Als je zelf een stevige houding aanneemt en laat zien dat je gelooft in jezelf, dan passen zij hun gedrag ook onmiddellijk aan. Zeer leerrijk! In het verleden organiseerden wij al meermaals een training ‘Niet durven, toch doen!’ en assertiviteitsstages voor kleine groepen. Nu focus ik me meer op individuele begeleiding. Een ezel zal je nooit uitlachen en je kunt er enorm veel van leren, niet alleen als kind of tiener maar ook als volwassene. Wat je geleerd hebt, kun je dan ook toepassen in het dagelijkse leven. Zeg nu zelf, als je een ezel van ongeveer 200kg kunt leiden, dan kun je toch heel veel aan?

Ubbe

Uit je comfortzone treden, is een verrijking voor je leven. Maak jij soms plannen voor jezelf of stel je soms doelen voorop waarbij je uit je comfortzone treedt? Probeer het eens, je zult blij zijn achteraf! Hiermee bedoel ik niet dat je naakt over de straat moet gaan lopen of zo, wel dat het goed kan zijn om iets te doen wat je wel leuk of goed lijkt en waarvan je twijfelt of je het wel zult kunnen…

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €90,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.