Menu
0
17Oct2019
Flexitariër, vegetariër of veganist?

Flexitariër, vegetariër of veganist?

Door: Karen BaertReacties: 0

Ben jij een fervente vleeseter of totaal niet? Eet je meer vlees dan je eigenlijk lief is en zou je willen minderen? Dat is ene keuze die jij voor jezelf moet maken. Zelf heb ik het gevoel dat ik makkelijk vegetariër zou kunnen zijn als mijn man ook vegetariër zou willen zijn. Hij heeft echter heel duidelijk gezegd dat hij wel nog regelmatig nood heeft aan een portie vlees, dus hebben we een compromis gesloten. Wij zijn flexitariërs, wat voor ons wil zeggen dat wij ongeveer de helft van de week geen vlees eten en de andere helft wel. Denk nu niet dat het dan om reusachtige porties vlees gaat: maximum 100g per persoon.
Toen ik vorig jaar een week op kruidenstage ging, at ik een hele week vegetarisch. Om eerlijk te zijn, voelde ik me daar heel goed bij. Ik miste het vlees of de vis geen seconde…
Koen is meestal de kok in huis, niet omdat ik niet kan koken maar omdat hij voor mij thuis is als de winkel open is en vooral omdat hij heel graag kookt. Met Kerstmis bijvoorbeeld is de keuken bij wijze van spreken verboden terrein voor mij. Hij kookt echt op gevoel en maakt gezonde en lekkere gerechten klaar, waarvan een aantal wel met vlees of vis. Ik eet wat de pot schaft… Terwijl ik dit schrijf, besef ik dat ik makkelijk voor een portie kikkererwten of zo zou kunnen zorgen voor mezelf. Note to myself: nog minder vlees eten.
We zijn het er in elk geval allemaal over eens thuis dat wie vlees eet bewust moet kopen: geen vlees van dieren die geen waardig leven hebben geleid. Zo zie je in TV-programma’s regelmatig dat mensen gechoqueerd zijn als er in andere culturen dieren geslacht worden. Ze worden dan soms misselijk, vinden het verschrikkelijk wat daar gebeurt en soms weigeren ze zelfs om achteraf van dat vlees te eten. Volgens mij beseffen deze mensen nog maar amper dat het vlees dat ze zelf bakken of braden voordien een levend wezen was, laat staan dat ze weten in welke omstandigheden het dier leefde en geslacht werd. Mijn advies voor wie toch vlees eet: bestel bij een hoeveslagerij waar nog op ambachtelijke wijze gewerkt wordt. Zo kun je zelf gaan kijken of de dieren er een waardig leven mogen leiden. Trouwens, je proeft het verschil ook echt. De kans is groot dat je dan automatisch ook meer zult nadenken over wat je bestelt en eet. Zo vertelde een hoeveslager me ooit dat een restaurant vele kilo’s ossenstaart wilde bestellen bij hem. Hij heeft toen moeten uitleggen dat dat niet zou gaan want dat hij maar 1 rund per maand slachtte en dat hij moeilijk van al zijn dieren de staart kon gaan afkappen… Denk jij daarover na als je in je kookboek bladert en lekkere gerechten zoekt?
Heb je beslist om geen vlees of vis meer te eten en ben je vegetariër? Doe je dit voor het klimaat, voor de dieren of voor beide? In elk geval, er zijn ontelbaar veel lekkere en voedzame receptideeën mogelijk.
Misschien wil je nog een stap verder gaan en helemaal geen dierlijke producten meer eten? Ook hier zijn meer dan voldoende mogelijkheden. Ik snap zowel de standpunten van vegetariërs als veganisten. Wie melkproducten gebruikt of eieren eet, doodt niet rechtstreeks dieren. Als je echter verder nadenkt en je afvraagt van waar al die melk en eieren komen, dan snap je beter waarom iemand veganist wordt. Denk maar eens aan de actie ‘Red een legkip’. Kippen die enkel gekweekt worden om eieren te leggen en die daarbij amper beweegruimte hebben… Ze verliezen letterlijk hun pluimen en krijgen nooit of zelden de kans om het daglicht te zien. Ze krijgen legkorrel en worden dus gedwongen om eieren te leggen. Koeien die enkel dicht bij elkaar op een rooster in een stal mogen staan… Zo’n leven is onmenselijk en uiteraard ook ‘ondierlijk’.
Wil dit zeggen dat ik vind dat iedereen veganist zou moeten zijn? Toch niet. Wat ik wel vind, is dat iedereen bewust moet kiezen wat hij of zij eet. Om een voorbeeld te geven: onze kippen mogen altijd buiten rondlopen, hebben meer dan voldoende bewegingsruimte en krijgen geen legkorrel. Elk ei dat ze leggen, leggen ze dus uit vrije wil. We hebben geen haan en we kweken niet. Zou het dan niet zonde zijn om die zorgvuldig gelegde eieren rot te laten worden of weg te gooien? In deze situatie vind ik eieren eten een teken van dankbaarheid naar onze kippen toe.
Ook bij melkproducten en honing draait alles om bewuste keuzes. Koop enkel producten die afkomstig zijn van ambachtelijke producenten. Het is voor niemand gezond om dieren letterlijk leeg te melken of om alle honing af te nemen van bijen en hen enkel suikerwater en antibiotica in de plaats te geven.
Wie lokaal shopt, steunt de lokale handel én denkt bewuster na over klimaat, natuur en dierenwelzijn.

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €90,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.