Menu
0
15Mei2021
Lekker lokaal

Lekker lokaal

Door: Karen BaertReacties: 0

Gisterenmorgen ging ik op plantenronde op onze weides en het was zalig! Blauwe lucht, zon en extra groen gras dankzij de regenbuien die we de afgelopen dagen al over ons kregen… De meidoornstruiken stralen deze dagen met hun prachtige witte bloesem, ik plukte er zelf om er te drogen. De bloesems gingen de droogoven in en wat er overbleef van de afgeknipte takjes smulden de ezels op. Ook bij hen is het immers zo dat meidoorn goed is voor hart en bloedvaten.

In deze tijd van het jaar zie je de planten bijna letterlijk groeien: de rabarber schiet de hoogte in, de bessenstruiken leken gisteren nog bloesems te hebben en vandaag hebben ze al stevige groene bessen. In de tuin komen de schatten van vorig jaar weer boven de grond piepen: echinacea, Oost-Indische kers, driekleurige viooltjes,... Tot mijn grote vreugde zag ik trouwens ook al een eerste vroege vlierbloesem. Hmm, wat een zalige geur!!! Nog een paar weekjes geduld en dan zullen jullie dus weer kunnen genieten van verse vlierbloesemsiroop in jullie Hugo’s (al dan niet alcoholvrij).

Vandaag begint de week van de korte keten: extra aandacht voor lekkere lokale producten waarvoor weinig voedselkilometers zijn afgelegd en waarvoor geen onnodig verpakkingsafval werd gebruikt. Die korte keten start onder andere op onze weides bij al het lekkers dat daar nu groeit voor jullie: braambes, jostabes, kruisbes, munt, rabarber, rode bes, vlier, zwarte bes,… Wie van jullie zat er vroeger in de jeugdbeweging en speelde er wel eens een spelletje waarbij je geblinddoekt moest proeven wat je at? Speel dat spelletje gerust eens thuis en laat je gezinsleden raden welk product een echt streekproduct is en welk product op grote schaal in de supermarkt verkocht wordt…

In onze streekwinkel vind je tal van producten met verhalen. Zo zijn er de zuivelproducten van Hoeve De Ploeg in Herselt. De koeien grazen er vrolijk op de weide en de producten die je proeft, zijn bereid met hun superverse melk. Heb je meer zin in verfrissend biologisch fruitsap? Dan kun je genieten van de appelsappen van den Boogerd in Zelem. Terwijl je van het zalig lekkere sap drinkt, kun je wegdromen bij de gedachte aan de schapen en lammetjes die er bij Den Boogerd tussen de fruitbomen grazen om de boomgaarden te onderhouden.

Wat maakt nu dat lokale producten zo lekker smaken?

  • De producten leggen een beperkte afstand af en dat maakt dat ze echt vers zijn.
  • Het aanbod volgt de seizoenen. Als de rode bessensiroop of de vlierbloesemsiroop bijvoorbeeld op is, is het wachten tot de volgende oogst. Je krijgt geen aroma’s voorgeschoteld in plaats van echte bessen of bloesems.
  • Je leert de verhalen achter de producten kennen.
  • Je proeft de passie in de producten.

Heb je zin om de passie te proeven? Altijd welkom in onze winkel en webshop.

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €90,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.