Menu
0
04Apr2021
Paardenbloemen

Paardenbloemen

Door: Karen BaertReacties: 0

Yes, op deze tijd van het jaar heb ik lang gewacht: eindelijk staan de paardenbloemen weer in bloei! Ik geef het toe: ik ben een fan.

Ik snap niet waarom mensen paardenbloemen uitsteken in een gazon en al helemaal niet waarom ze besproeien met 'onkruidverdelgers'. De gele bloemen zijn sprookjesachtig mooi tussen al dat groene gras. Naast de schoonheid van de bloem beschikt de paardenbloem ook over fantastische medicinale eigenschappen. De wortel is heel goed voor onze lever, de bloem en de blaadjes stimuleren de goede werking van onze nieren. Deze gele schoonheid wordt niet voor niets 'pisbloem' genoemd... Het enige wat niet eetbaar is, is de stengel omdat hij zeer bitter melkwit vocht bevat.

Tijdens mijn herboristenopleiding heb ik geleerd dat 7 paardenbloemblaadjes per dag al een echte reinigingskuur zijn voor ons lichaam. Het zou toch maar al te gek zijn om deze plant dan te bestrijden!

Van de bloemknoppen kun je kappertjes maken, de jonge blaadjes kun je in een slaatje doen en van de wortel kun je een gezond alternatief voor koffie maken. Zelf maak ik elk jaar paardenbloemengelei. Superlekker! Vroeger werd deze gelei ook wel de honing van de arme mensen genoemd. Tegenwoordig is het voor vegans een plantaardig alternatief voor honing. Maak je liever paardenbloemensiroop of paardenbloemenwijn? Dat kan allemaal...

De veelgestelde vraag is: "Waar pluk je wilde eetbare planten nu het best?" Als je zelf een hond hebt die in heel je tuin rondloopt, is het geen goed plan om daar te gaan plukken. Andere plaatsen waar je best niet plukt: langs spoorwegen, in een industriezone, langs snelwegen of andere grote banen, op een hondenspeelweide, op een veld dat bespoten wordt,... Kies een terrein dat je kent en waarvan je weet hoe het bewerkt wordt, of er vaak honden op lopen,... In natuurgebieden zijn de planten beschermd en daar mag je dus niet plukken. Ben je in een bos waar je wel mag plukken, houd dan steeds rekening met de wandelpaden van wilde dieren. Vaak vind je uitwerpselen op hun vaste traject, plukken doe je dan beter ver genoeg van deze weggetjes.

Zelf pluk ik op onze eigen hooiweides en op de grasstroken tussen onze bessenstruiken. Die onderhouden we uiteraard zelf dus ik weet perfect dat daar niet besproeid wordt en dat er geen honden op komen. Bij wildpluk is het enorm belangrijk om respect te tonen voor de natuur. Als je bijvoorbeeld alle paardenbloemen op één plek zou gaan plukken, dan zouden de bijen honger lijden. Pluk dus wat je nodig hebt en laat meer dan voldoende over voor de natuur. Bij ons zien de weides elk jaar bijna helemaal geel en als ik er geplukt heb, zie je zelfs niet dat er weg zijn...

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €90,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.