Menu
0
04Jun2021
Over zorgzame zwaluwen...

Over zorgzame zwaluwen...

Door: Karen BaertReacties: 0

Deze week las ik het nog in de actualiteit: zwaluwen vinden steeds moeilijker geschikte plaatsen voor hun nesten.
Bij ons en bij onze ezels zullen ze het goed vinden want elk jaar opnieuw zijn ze er weer. Onder de dakpannen van ons huis is elk jaar een nestje huiszwaluwen en in de stal vliegen de boerenzwaluwen lustig rond. We kochten ooit een zwaluwennest dat we in de nok van de stal ophingen om hen te helpen, ze zijn echter duidelijk fan van hun eigen nesten. Het is zalig om te zien hoe ze hun nesten van vorig jaar renoveren of hoe ze een nieuw nest bouwen. De voorbije 5 jaar hadden we telkens 2 zwaluwnesten in de stallen en ze renoveerden die elk jaar mooi. Deze lente waren de bestaande nesten te versleten en dus begonnen ze een nieuw nest te bouwen op een balk. Elke dag volgden we vol bewondering de evolutie van de werken. Vier eieren liggen er nu in zoals je ziet op de foto… Wees gerust, we hebben het nest niet aangeraakt om de foto te maken, vandaar dat de foto ook wat onscherp is.
Jaarlijks broedt het vrouwtje 2 à 3 maal eieren uit, het mannetje komt haar dan voederen. Eenmaal de kleintjes geboren zijn, vangen mama en papa om beurt vliegen en muggen om hun kroost te voederen. Ik ga dan vaak heel stil in een hoekje van de stal zitten om te kijken hoe die kleintjes eten vragen en krijgen. Echt superschattig om te zien!
Morgen (5 juni) is het wereldmilieudag, een ideaal moment om deze ecologische insectenbestrijders in de kijker te zetten. Zwaluwen vangen immers duizenden vliegen en muggen per week.
Na ongeveer drie weken vliegen de jonge zwaluwen uit. Ze komen dan nog wel elke avond terug om uit te rusten. Hun ouders brengen hen dan nog 1 à 2 weken extra eten. Ik vind dat echt knap want in de dierenwereld zie je toch niet vaak dat het mannetje al die tijd voor zijn kleintjes blijft zorgen…
Op zondag 13 juni verwennen wij mensen graag alle vaders, gelukkig niet met vliegen en muggen, wel met een leuke attentie of een doecadeau.
Voor de gezellige, avontuurlijke vader vind je in onze winkel en webshop een beleefbon die je achteraf kunt inruilen voor een leuke ezelwandeling met het hele gezin.
Voor de lekkerbekken en fijnproevers vind je bij ons geschenkpakketten met lekkers uit eigen streek. Je kunt kiezen of je zelf een pakket samenstelt of voor een van onze voorgestelde pakketten gaat...


 Je kunt ze kopen in onze winkel of ze bestellen via onze webshop.

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €90,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.