Menu
0
07Dec2020
Zeggen spreekwoorden de waarheid over dieren?

Zeggen spreekwoorden de waarheid over dieren?

Door: Karen BaertReacties: 0

Mensen maken vaak grapjes over ezels, zoals: "Ik heb geen extra ezel nodig, ik heb er thuis al 2 rondlopen." Ze kijken dan al lachend naar hun partner en kinderen om te kijken of hun mop al dan niet in de smaak valt. Ezels hebben immers de pech als dom en koppig aanzien te worden. De reden hiervoor is dat ezels niet zomaar iets zullen doen waarvan ze het nut niet inzien. Ze denken na vooraleer ze iets doen en dat is helemaal geen teken van domheid. Als ze bang zijn, gevaar aanvoelen of de situatie niet vertrouwen, zullen ze blijven staan in plaats van te gehoorzamen.
Een wijs spreekwoord zegt: 'Een ezel stoot zich geen twee maal aan dezelfde steen.' Dat klopt helemaal. Een jaar of vijf geleden gingen we wandelen met twee ezels. Een van mijn gasten kreeg enorme dorst onderweg en had nood aan een korte pauze om iets te kunnen drinken. Ik maakte de ezels vast aan een paal aan de rand van een bosweggetje en we gingen ongeveer tien meter verder iets drinken. Toen ik 5 minuten later weer bij de ezels kwam, waren ze wat onrustig en zaten ze stampvol muggen. De volgende keer dat we tijdens een ezelwandeling langs die lek kwamen, weigerde Otje om dat bosweggetje in te gaan. Op alle andere wegen wandelde ze wel perfect mee. De herinnering aan de vele muggen was er duidelijk nog... Als je het mij vraagt, klopt de uitdrukking over de ezel en de steen volledig.

Een andere uitdrukking waar ik graag over zou schrijven, is: 'Zo trouw als een hond.' Ik denk dan spontaan aan die film met Richard Gere en de Akita Inu waar de hond jarenlang aan het station blijft wachten in de hoop dat zijn overleden baasje zal terugkomen. Akita's staan erom bekend hun baasje zelf te kiezen en dan zeer trouw te zijn. Ook andere hondenrassen kunnen echt wel trouw zijn. Tot mijn grote vreugde mag ik jullie melden dat ik zelf een zeer trouwe fan heb, onze border collie Joe. In principe heeft hij geen leiband nodig om te gaan wandelen, hij zal altijd dicht bij me in de buurt blijven. Als ik in een andere kamer ben dan hem, zal hij altijd voor die deur liggen wachten. Hij is echt hondstrouw naar mij toe en als ik met hem speel of met hem ga wandelen, kan ik daar intens gelukkig van worden. Ik heb geen dure spullen nodig om tevreden te zijn, geef mij maar de vriendschap van een dier.

Tot slot zou ik nog een laatste spreekwoord willen aanhalen: 'Een kat in een zak kopen'. Wie een kat heeft, zal wel al ondervonden hebben van waar deze uitdrukking komt:-). Katten gaan nu eenmaal graag in zakken of dozen liggen, volgens mij vinden ze het een veilige plek.Op de foto zie je ons kitten Eco in mijn laptoptas...

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €90,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.